Programa
Rocío Márquez & Fahmi Alqhai


‘Diálogos de viejos y nuevos sones’

Les músiques d’arrel com el flamenco són un creixement permanent de noves branques a partir del tronc de les tradicions, una constant interacció entre allò nou i allò antic. Fahmi Alqhai i Rocío Márquez, cadascú des del seu nus en aquest tronc etern, entrellaçaran les seves fulles musicals buscant els punts d’unió entre els cants avui vius amb els seus orígens, uns arribats a nosaltres per la tradició oral i altres llegits en vells manuscrits: cants flamencs anats i vinguts des d’Andalusia al folklore americà i de nou a Andalusia, però també chaconas i canarios que van creuar l’Atlàntic per quedar escrits en els primers llibres de guitarra espanyola, cap al segle XVII; cants en ostinato del gran Monteverdi al costat d’ancestrals seguiriyas, amb la seva roda d’acords -sempre idèntica a si mateixa- vinguda de l’Itàlia del Seicento; o cants d’Alosno costat de El cants dels ocells, només per mencionar-ne alguns.

Aquest espectacle ha rebut el Premi Giraldillo a la Innovació a la Biennal de Flamenco de Sevilla 2016.

Fahmi Alqhai: viola de gamba
Rocío Márquez: cante
Rami Alqhai: viola de gamba
Agustí Diassera: percussió

 

Rocío Márquez (Huelva, 1985) és de veu clara, de llum, plena de matisos. Classicisme i avantguarda. Exquisida sensibilitat. Avui és una de les cantaoras amb més projecció de la seva generació. Després de la publicació de El Niño (2014), es troba en una etapa de maduresa creativa i interpretativa, reconeguda dins i fora del flamenco. Per exemple, el 2015 va actuar tant al Teatro Real com al Primavera Sound. En l’actualitat prepara el seu següent treball com a solista, que es publicarà aquest 2017. La seva vinculació al cante té lloc des de la seva infància, a la Penya Flamenca de Huelva. Paral·lelament, comença els seus estudis al conservatori, cursant fins a quart de grau elemental de piano. Ja a Sevilla passa per la Fundació Cristina Heeren i es diploma en Magisteri Musical per la Universitat de Sevilla. El 2008 es fa amb la Lámpara Minera, el guardó del Festival de Cante de las Minas. A més, també té publicat Aquí y ahora (DVD 2009) i Claridad (2012).

Fahmi Alqhai (Sevilla, 1976), de pare sirià i mare palestina, està considerat com un dels més importants intèrprets de viola de gamba del món i un dels més grans renovadors de la interpretació de la música antiga, gràcies a la seva concepció arriscada, personal i comunicativa del repertori històric. Alqhai recorre habitualment els escenaris més importants del món com a solista i com a director del seu grup, Accademia del Piacere, amb el qual dirigeix ​​innovadors enregistraments (Rediscovering Spain, Cantar de Amor, etc.) i que han rebut importants reconeixements a nivell mundial, fins i tot fora de l’àmbit de les músiques històriques (Giraldillo a la Millor Música de la Biennal de Flamenco de Sevilla 2012 pel seu quart CD, Las idas y las vueltas, al costat del cantaor Arcángel). El passat mes de novembre va presentar el seu treball més personal com a solista, The Bach Album, per al segell Glossa.

 

Aquest espectacle compta amb el suport de:

         

octubre
6
21
Carrer Nou de la Rambla, 113
Barcelona
14€ | 11€ anticipada
Comprar entrada