Programa
Maika Makovski


‘CarMenKa’

CarMenKa és un projecte musical extraordinari que neix de la voluntat de la polièdrica cantant Maika Makovski d’excavar en els seus orígens sanguinis per mitjà de la música i de fer-los coincidir d’una manera excepcional, festiva i intensa a dalt de l’escenari. Quan el 2014 va emprendre un viatge a Macedònia, el país del seu pare, Maika Makovski va rebre un impacte emocional i cultural molt intens que es va visualitzar, a més del seu disc Chinook Wind (Warner Music, 2016), en un interès profund per la cultura musical macedònia i balcànica en general. El descobriment dels seus ritmes singulars, de la màgia de les seves cançons, de la senzillesa de les seves lletres i de la passió i energia dels seus intèrprets va connectar de manera molt primària, molt instintiva, amb la sensibilitat de Maika Makovski.

D’aquesta ferida artística en neix aquest intent de fer coincidir el nou univers sonor recentment descobert amb els sons populars maternals d’infantesa que, gràcies a l’origen andalús de la seva mare, passen tant pel flamenco com en menor grau per petits records de la música popular balear, on l’artista va residir en la seva infantesa i adolescència. Aquest concert extraordinari és, doncs, la il·lusió de confrontar els orígens musicals més populars de la cantant: de fer convergir la Maika de caràcter balcànic, rude, intensa i fosca, amb la Maria del Carmen, més festiva i extravertida. O més senzill, conjuntar les cançons de les dues àvies de la Maika: de l’àvia Carmen -del poble sevillà d’Herrera- amb l’àvia Menka -del poble macedoni de Bukovo-, per aconseguir aquest concert extraordinari que és CarMenKa. I per governar aquesta miscel·lània i conduir-la en una mateixa direcció, Maika Makovski confecciona una banda musical versàtil capaç de lidiar amb els estralls folk macedonis, andalusos i balears, i d’assumir l’energia punk que desprèn la seva actitud artística i musical. Una banda que, a més d’experimentats músics nacionals, comptarà amb la presència de músics especialistes escollits per a l’ocasió, vinguts del folk macedoni i andalús.

A la banda confeccionada per Makovski  -integrada per experimentats músics nacionals i músics especialistes escollits per a l’ocasió vinguts del folk macedoni i andalús- s’hi connectarà el Taller de Músics amb les veus de Paula Domínguez i Jordi Fornells, així com el contrabaix de Pau Lligadas.

Maika Makovski: veu i guitarres elèctriques
Aleix Puig: violí, mandolina i arranjaments
Jovan Milosevski: guitarra, tambura i veu
Vangel Makovski: acordió, vents i kaval
Stevce Stojkovski: zarla, kaval, gajda i tambura
Pece Petreski: tapan
Pau Lligadas: contrabaix
Paula Domínguez: cantaora
Jordi Fornells: cantaor

Disseny imatge: Joan Garau

 

Maika Makovski és una cantautora, guitarrista i pianista mallorquina amb arrels macedònies i andaluses. Maika va començar a escriure cançons amb 12 anys i a actuar en directe amb 14. Quan en tenia 15 va guanyar el primer reconeixement professional en un concurs local amb un jurat format per membres de Sony Music, Rockdelux i Ràdio Nacional d’Espanya. A més, ha guanyat altres premis com ara l’Altaveu Frontera ’03, el Balears Sona ’02 i l’Eurofest ’02 a Macedònia. Entre 1998 i 2003, Maika Makovski va voltar per diversos països fins establir-se definitivament a Barcelona, on va enregistrar el seu primer àlbum Kradiaw (PAE, 2005), que va obtenir crítiques favorables. Entre 2005 i 2007, Maika va combinar la vida entre Nova York i Barcelona, fent gires amb artistes de renom com ara Howe Gelb, The Dubliners i The Jayhawks. El seu segon àlbum Kraj so Koferot (Wildpunk Records, 2007) presenta un registre més íntim i també va ser aclamat per la crítica i el públic. L’any 2009, l’artista i el seu grup (David Martínez – bateria, JC Luque – baix i percussions, Xarim Aresté – guitarra, banjo, baix i veus) van enregistrar 12 noves cançons sota la producció de John Parish. Aquesta nova col·lecció forma l’àlbum Maika Makovski, el primer que va sortir a nivell internacional. I que va continuar amb una imparable trajectòria amb projectes discogràfics tan reconeguts com Desaparecer (2011), Thank you for the boots (2012), Live – Apolo (2015) i el recent Chinook Wind (2016). Les pintures i fotografies que il·lustren el material discogràfic que treu al mercat són de la pròpia Maika Makovski, qui, a més, té múltiples facetes artístiques.

octubre
5
21
Carrer Nou de la Rambla, 113
Barcelona
14€ | 11€ anticipada
Comprar entrada