Programa
Big Ensemble Taller de Músics
‘Nadando en el olvido’

Sobre poemes de Leopoldo María Panero

 

Arquetip de poeta maldito, absolutament incorrecte en les formes (les viscudes i les literàries), Panero ens recorda una simbiosi de vida-escriptura propera a altres escriptors amb biografies tòrrides (Rimbaud sobretot, del qual es mostra fidel en molts dels seus postulats literaris).

Des d’un punt de vista estrictament literari, el punt inicial dels poemes de Panero és, sens dubte, una canzona contínua sobre el desarrelament de tot tipus, sempre instigat des de les formes properes al surrealisme. En alguns poemes és força patent la petjada de Poeta en Nueva York, de Lorca, sobretot en la recerca d’imatges urbanes que dibuixen múltiples desastres. La incorrecció política de Panero és realment cabdal com a element lingüístic i també metalingüístic.

Nadando en el olvido és un recorregut per veus i grup instrumental sobre poemes de diferents èpoques de Panero, tot cercant un dibuix el més global possible, atenent principalment a la seva generositat literària i, també i sobretot, a la seva incorrecció.

L’obra bascula en dues dimensions. Per una banda, els poemes de Panero, el seu continu sortilegi d’imatges profundes, frenètiques de vegades, en l’ofegament dels conceptes que tracta. Per altra, un contrapunt continu de veus de trobadors, intentant donar dimensió al dolç desig del poeta. Seran veus com d’un lontano desitjat -del segle XII i XIII-. Una espècie de joc de miralls entre Panero i la seva voluntat real com a poeta. Volem ressaltar que Panero va acabar sent un cronista de la maldat però amb un desig intern de poesia en estat pur.

A l’estela d’altres obres precedents, aquesta peça sobre l’univers Panero torna a ser cabdal en la filosofia d’actuació del Taller de Músics, que és una aposta sociològica important: tots els elements que integren la fitxa artística del projecte són nous talents, alumnes del grau superior d’aquesta intitució.

Enric Palomar: piano, composició i direcció

Pere Martínez, Anna Ferrer i Antonio Navarro: veus
Núria García: violí
Josep Munar i Álex González: guitarres
Roger Sabartés i Rubén Flores: guitarres flamenques
Max Villavecchia: piano i teclats
Pau Domingo, teclat i trombó
Pere Alcon: tuba
Javi Garrabella: baix i contrabaix
Joan Carles Marí: bateria
David Italiano i Xoan Sánchez: percussions

Composició d’interludis musicals: Javi Garrabella i Max Villavecchia


Autor del dibuix: Luis Arencibia

octubre
1
21
Carrer Nou de la Rambla, 113
Barcelona
Comprar entrada ( 11€/14€ )